Stenkullan Puutarha

Ekologisesti viljeltyä lähiruokaa

 Kesällä 2015 tein empiirisen kokeen. Vuosikymmeniä kesannolla oleva pelto kynnettiin, kalkittiin, lannoitettiin läheisen tallin hevosten lannalla ja äestettiin viljelykuntoon. Koetta varten kylvin pari "ruutua" vihreitä papuja ja niiden ympärille krasseja. Kolmanteen "ruutuun" kylvin avomaankurkkua ja niiden ympärille kehykseksi istutin esikasvatettua uudenseelannin-pinaattia.

 

Koe onnistui yllättävän hyvin. Papua tuli runsaasti, vaikkakin "ruutujen" välinen ero oli huomattava. Tässä paremmin onnistunut.

Kesä 2016 ei ollut ihanteellinen avomaankurkulle, mutta olosuhteisiin nähden sato oli suht hyvä. Uudenseelanninpinaatti toisaalta onnistui paremmin kuin olin uskaltanut odottaa, istutetut taimet kun olivat varsinaisia rääpäleitä. 

Kuvassa mukana apulainen Doro.

Vuosi 2017

Tänä vuonna on tarkoitus viljellä samoja hyötykasveja, mutta vähän eri mittasuhteissa. Niiden lisäksi aion kokeilla muitakin vihanneksia. Suunnittelu on jo alkanut ja pitkän esikasvatuksen vaativan latva-artisokan siemenet ovat jo itäneet. Kuten huomata saattaa toivon aurinkoista ja lämmintä kesää. 

Pelto on vielä tämän näköinen ja toinen apulainen Hammett (kavereiden kesken Hämpsy vaan) tutkailee tilannetta. Iloinen asia on kuitenkin se että tänä vuonna saan pellolle kaverinkin (toisen viljelijän siis). Ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin omalta lohkoltani löytyy avomaankurkkua, japaninkaalia, jäävuorisalaattia, kurpitsaa, kyssäkaalia, latva-artisokkaa, maissia, pensaspapua, porkkanaa, punajuurta, retikkaa, ruusukallia ja uudenseelannin-pinaattia. Avomaantomaattia ehkä. Laajennan siis kokeilua ja viljelen vielä tänä vuonna lähinnä kotitarpeeseen, mutta jos käy niin että onnistuu hyvin niin myyn toki ylimääräiset. Näkee sitten myöhemmin mikä on tilanne ja pidän teitä ajan tasalla ainakin näillä sivuilla sekä facebookissa.

2.6.2017

Helatorstaina rupesi sitten vihdoin ja viimein tapahtumaan. Äestäjä kävi muokkaamassa maata ja saatiin ensimmäiset siemenet ja taimet maahan. Pelto rupeaa pikku hiljaa muistuttamaan kasvimaata, vaikka ei siellä vielä kasva juuri muuta kuin juolavehnää. Eli kitkemistäkin riittää. Niin, ja latva-artisokan taimet kuoli. Kaikki. Muut esikasvatetut (maissi, tomaatti ja lamopinaatti) vielä sinnittelevät. Kesää tässä kaikki odottelevat.

Heinäkuu 2017

Kesäkuun sää oli huono ja sen huomaa myös siitä miten kasvit ovat itäneet ja kasvaneet. Harson alle tajusin laittaa ainoastaan porkkanan ja kyssäkaalin (kuvassa, otettu jo 30.6.) ja ne kasvavat hyvin. Muiden kanssa on sitten vähän niin ja näin. Ja rikkaruohoja on paljon. Pahin niistä on juolavehnä, joka on vallannut punajuuri-, peruna- ja kurkkupaikat. No, onneksi teen tätä huvikseni, muuten olisin jo helisemässä. 

Elokuu 2017

Nyt ei valitettavasti ole kuvia, koska uudesta puhelimesta ei olekaan niin helppoa ja nopeaa siirtää niitä. Ja ehkä parempi niin, rikkaruohot todellakin rehottaa. Mutta kyllä pellosta satoakin tulee. Kyssäkaalia ja porkkanaa ollaan syöty jo vähän aikaa, samoin salaattia. Instagramista löytyy tuore esimerkki siitä miten komeaa salaattia meillä oikein on. Käyttäjätunnuksella t.b.backman. 

Satokausi noin yleensä on pari viikkoa myöhässä, mutta kohta on tulossa myös papua, kurpitsaa ja ehkä kurkkuakin. Lamopinaattia on vähän, mutta jostain syystä se ei vaan tänä vuonna oikein jaksa kasvaa samaan tahtiin kuin viime vuonna.
Vuosi 2018

Huhtikuu 2018

Viime kesä oli sen verran surkea ja masentava että tänä vuonna mennään himmennetyin lyhdyin. Siemeniä on toki hankittu, mutta tänä vuonna valikoima on suppeampi ja koostuu helposti viljellyistä lajeista. Osa pellosta on vielä lumen peitossa, joten vielä vähään aikaan ei pääse mitään tekemään.