Tuhoisa talvi

21.12.2016

Täytyy myöntää että en ole talvi-ihminen. En mitenkään hihku onnesta pakkasesta ja lumesta. Mutta nyt meillä on jo toista vuotta peräkkäin sellainen talvi, jota kukaan puutarhaihminen ei toivo. Edestakaisin miinuksen ja plussan välillä sahaava lämpötila ja paljaan maan jäätyminen ei todellakaan tee hyvää kasveille ja niiden juuristolle.

Talvi 2015 - 2016 oli tuhoisa mm taimistoilla ja kotipuutarhoissa. Törmäsin keväällä moneen kasviin, joka ei ollut selvinnyt talvesta. Itse menetin syksyllä istuttamani japaninruusukvittenin (Chaenomeles japonica). Erään tutun kauppiaan mukaan huimat 70 % syksyllä istutetuista ruusuista olivat menehtyneet.

Nyt meneillään olevasta talvesta näyttää tulevan yhtä paha, ellei pahempi. Surukseni olen huomannut että pihan komeimpaan katajaan (Juniperus communis) on hiipunut ruskeaa väriä.

Mikä sitten avuksi? Yksi vaihtoehto on välttää syysistutuksia. Jos istuttaa keväällä tai kesällä kasvilla on suuremmat mahdollisuudet ehtiä juurtua kunnolla ennen talven tuloa. Sitten tietenkin arkojen kasvien suojaaminen esim havuilla tai lehdillä, mutta näinhän normaalistikin olisi syytä tehdä. Mietteliääksi pistää kyllä sen katajan kohtalo. Siinä se on vuosikymmenestä toiseen vuoden ympäri vihertänyt kauniisti, mutta nytkö se loppuu? Mitä tehdä jos talvenkestävät luonnonvaraiset kasvitkaan eivät enää selviä näistä jääkeleistä?

Joten vaikka en olekaan talvi-ihminen niin toivoisin kuitenkin että talvella olisi  5 - 10 cm lunta ja pikkupakkasta. Varsinkin se suojaava lumipeite olisi tärkeä.